Bloguma Hoşgeldiniz !

Mücahit Polat

İnsanlara yararlı olmaya çalışan kendi halinde bir yazar.

Ne Aramıştınız?

E-posta Aboneliği!

En güncel yazılarımızdan anında haberdar olmak mı istiyorsun?? O zaman E-posta ile takip et!

Site Hızlandırma Teknikleri (PageSpeed)


Web sitelerinin hızlı açılması kullanıcı memnuniyeti ve arama motorları optimizasyonu açısından oldukça önemlidir.Bütün site sahipleri bende dahil olmak üzere sitelerimize site hızlandırma teknikleri uygularız.
site hızlandırma teknikleri


Diğer web sitelerinin aksine biz blogger alt yapısını kullanan site sahipleri için site hızlandırma teknikleri daha azdır.Bu konuda blogger bizlere biraz sınır koymaktadır.Bu konuda bazı özelliklerden yararlanamıyoruz.

Site hızlandırma tekniklerine geçmeden önce sitenizin hızını ölçmek istiyorsanız google'ın aracı olan pagespeed Insights ile Gmetrix araçlarını kullanabilirsiniz.

Eğer sizde sitenizi hızlandırmak ve arama motorlarına optimize etmek istiyorsanız aşağıdaki yöntemleri uygulayınız.

1. Resimleri Optimize Etme

Eğer yukarıda verdiğim sitelerden site hızınızı sorguladıysanız orada ''resimleri optimize edin'' uyarısını görmüşsünüzdür.Bu uyarının çözümü ise resimlerinize ''width'' ve ''height'' etiketlerini yani ''genişlik'' ve ''yükseklik'' etiketlerini mutlaka ekmelisiniz.Çünkü bir web sitesi açılırken resimler orijinal boyutları ile yüklenir.Kullandığınız resimlerin boyutları fazla ise sitenizin açılması oldukça gecikir.

Buna ek olarak resimlerinizi sıkıştırmanız da gerekir.Ben kendi sitemde hem resimleri sıkıştırmak hemde boyutlarını küçültmek için webresizer sitesini kullanıyorum.Size de bu siteyi öneririm.Çok kullanışlı ve iki işi birden halletmiş oluyorsunuz.Bu işlemi hangi resimlerde uyarı alıyorsanız hepsine uygulamanız gerekir.

resimleri optimize edin


2. Javascript ve Css Dosyaları Sıkıştırma

Sitelerin bir başka yarası olan javascript dosya sıkıştırma ve Css sıkıştırma işlemi mutlaka yapılması gerekir.Site hızımızı olumlu yönde etkileyen etmenlerden bir tanesidir.Pagespeed İnsights de site hızımızı ölçdüğümüz zaman ''sıkıştırmayı etkinleştirin'' uyarısı alırsınız.

google pagespeed insghts

  • Resimde gördüğünüz gibi uyarının gösterildiği yazının üstüne gelerek çıkan adresi kopyalıyoruz ve internet satırımızda yeni bir sekmede açıyoruz.
  • Çıkan kodların hepsini Ctrl+C yardımı ile kopyalıyoruz.
  • Bu siteye girip Ctrl+V yardımı ile yapıştırıyoruz.
css nasıl sıkıştırılır

  • Javascript butonuna tıklıyoruz.Sıkıştırma işlemi tamamdır.
  • Çıkan kodları isterseniz indirip kendi hostunuza yükleyebilirsiniz.Zaten kendi hostunuza yüklemeniz gerekir.Yoksa yapılan sıkıştırma işleminin bir anlamı olmaz.
  • Eğer bu konuda bilgi sahibi değilseniz google drive dosya nasıl yüklenir? adlı makalemi okuyup bu konuya tekrar dönün.

3. Gereksiz Ögeleri Kaldırın 


Web sitemizde kullandığımız eklentiler çok işimize yarıyor.Ama bu eklentilerde aşırıya kaçmak sitemizi oldukça yavaşlatıyor.Yani diyeceğim o ki işinize en çok yarayan eklentileri seçin ve diğerlerinden kurtulun.İnanın site açılış hızınıza oldukça faydası olacaktır.

4. Ana Sayfadaki Kayıtları Azaltın


Ana Sayfada gösterilen kayıtları azaltmanız hem resimlerin yüklenmesi hemde yazıların yüklenmesi açısından daha aza ineceğinden ana sayfada gösterilen kayıtlarınız örneğin 10 ise bunu 5 e indirdiğiniz zaman sayfanız daha kısa sürede yüklenecektir.

İşte bu kadar.Bu yöntemleri uygulayıp daha sonra sitenizin hızını ölçdüğünüz de arada ki farkı göreceksiniz.


10 yorum :

  1. Bir ilavede ben yapayım. sayfanın Yanıt verme süreside ayarlanmalı. Özellikle çok fazla kullanadığımı eklienti oluyor silmeyi kaldırmayı unutuyoruz. birde sayfaları html dönüşümüde yapılmalı

    YanıtlaSil
  2. Bende bir siteye girdiğimde en çok dikkat ettiğim şeydir site hızı. Malum zamanın çok önemli olduğu bir çağdayız ve 1 saniyenin bile önemi çok büyük artık.

    YanıtlaSil
  3. Osman_28_temiz13 Mart 2015 14:00

    Sitelerde keşinlikle şıkıştırma kullanılmalı. Ayrıca wp siteler için birçok eklenti mevcut ama ayarları biraz zor. Wp cache eklentileri hakkında detaylı bir makale yazarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  4. blogger siteler için öneriniz yok mu? hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu öneriler blogger alt yapısını kulllanan siteler için zaten.

      Sil
  5. Gerekli tüm yolları denedim.Sitemin hızı 70'ten 89'a yükseldi artı seoya katkısını da unutmamak gerekir.

    YanıtlaSil
  6. sitem 92 oldu daha da hızlanmıyor :)

    YanıtlaSil
  7. Güzel olmasının yanında faydalı bir anlatım olmuş. Sayenizde site hızını 97 yaptım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. rekorum 93, biraz daha uğraşacağım teşekkürler!

    YanıtlaSil
  9. ben ne yaptıysam sitemi hızlandıramadım. Çok anlamıyorum bu işlerden ama bilgi ve paylaşımlarınız güzel teşekkürler

    YanıtlaSil

Soru ve Yorumlarınızı Bize Yazın


Yandex.Metrica Blogger Widgets